Skal du investerer i fast ejendom eller bo til leje? Sådan tager du beslutningen.

Skal du investerer i fast ejendom eller bo til leje? Sådan tager du beslutningen.

Når du overvejer din bolig, din fremtidige boligsituation og de svingende boligpriser, er der et spørgsmål, der altid bliver ved med at vende tilbage: kan det bedst betale sig at leje, eller at eje ens bolig?

Det irriterende svar på spørgsmålet er, at det afhænger af din situation… Det kan du selvfølgelig ikke bruge til særligt meget. Derfor får du her nogle overvejelser du kan gøre dig, så du kan tage din endelige beslutning om, om du skal leje eller eje, på et velinformeret grundlag.

Løbende udgifter og vedligeholdelse

En endegyldig fordel som lejere har i forhold til ejere, er at boligejere har mange løbende udgifter til vedligeholdelse. Når du lejer din bolig, har du en udlejer, som har ansvar for at lejligheden er i god stand og de skal betale for reparationer og vedligeholdelse.

Hvis dit tag bliver utæt eller faldstammen begynder at lække, er det derimod kun dit eget ansvar, hvis du ejer boligen. Så selvom du som husejer en dag ude i fremtiden, vil have betalt din bolig ud og ikke har samme faste månedlige udgifter som lejere har, vil tidens løb og slitagen være skyld i at du stadig skal budgettere med at bruge penge på din bolig.

Boligskatter

Igen tager vi fat i et ofte brugt argument for, hvorfor det i længden bedst kan betale sig at investere i fast ejendom og ikke leje sin bolig. Det er at du som lejer til tid og evighed vil have faste udgifter forbundet med prisen for at leje.

Det er selvfølgelig ikke forkert, men det er forkert at det samme ikke gør sig gældende for boligejere. Boligejere er underlagt ”boligskattereformen”, som i 2021 vil blive ændret. Ændringerne vil betyde at det bliver billigere at bo på landet, men dyrere at eje en bolig i mere tætbefolkede områder.

Derfor skal du lige undersøge disse love, inden du beslutter dig for at investere i fast ejendom og overveje, hvor det kan betale sig at bosætte sig.

Din egen situation har meget at skulle have sagt

Din egen situation har selvfølgelig også rigtig meget at skulle have sagt, i forhold til at tage den rigtige beslutning. Hvis du ikke har de store penge til at lægge de 5 % i udbetaling som banken kræver, er der selvfølgelig lang vej til at købe en bolig.

Derimod skal der sjældent de store udbetalinger, forbundet med at flytte ind i en lejebolig. Derfor er det klart nemmere at komme ind på lejemarkedet.

Samtidig giver en lejebolig også meget mere fleksibilitet. Hvis du f.eks. elsker at rejse, er det det nemmeste i verden at opsige en lejebolig og rejse ud i verden.

Konklusionen

Selvom der er mange fordele ved en ejerbolig, specielt hvis du planlægger at bo det samme sted i længere tid er der også rigtig mange eksempler, hvor det er bedre at bo til leje – også økonomiske fordele, selvom mange siger det modsatte.

Så sæt dig ind i din egen situation og tænk fremad inden du tager den endelige beslutning.

Hos findroommate kan du også finde en lejebolig, så kan du se om der er nogle lækre lejeboliger, som kan opfylde netop dine behov.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *