Sådan får du råd til fast ejendom som studerende

Sådan får du råd til fast ejendom som studerende

Om et par uger får uddannelsessøgende besked, om de får opfyldt deres drøm om at komme ind på drømmestudiet. For nogle vil det også være startskuddet til mange års studier før de kommer ud på den anden side som nyuddannede og kan få et almindeligt arbejde. I studieperioden vil du formentlig være bosat i et kollegieværelse eller et værelse hos en privat udlejer for medmindre du har nogle generøse forældre, der vil investere i en lejlighed til dig, eller du allerede har en betydelig opsparing, kan der være lang vej fra studerende til boligejer. Men det kan godt betale sig, at spekulere i, hvordan du kommer ind på boligmarkedet, for allerede nu snakker man om, at de høje boligpriser skaber en ulighed, der kun giver de velstillede mulighed for at bo i de større byer. Venter du derfor 5 år med at tænke på boligkøb, vil priserne kun være steget det yderligere – finder du derimod en måde at komme ind på boligmarkedet allerede nu, kan du se det som en investering, der stiller dig bedre, når du efter studietiden vil finde noget andet eller større.

Ejerlejlighed udenfor byen

Det er efterhånden rigtig dyrt at købe ejerlejlighed, specielt hvis du gerne vil bo central. Her får du ikke mange kvadratmeter til et par millioner. Derimod kan du få mere for pengene, hvis du kigger efter en lejlighed udenfor indre by, måske i byerne der grænser op til København såsom Herlev, Glostrup, Kastrup, Hvidovre og Rødovre. Priserne kommer kun til at stige mere indenfor de næste par år, især fordi metrobyggeri og letbanebyggeri gør det hurtigere at komme fra yderområderne ind til indre by. Dette vil betyde, at du kan komme til at tjene på et lejlighedskøb, hvilket kan give dig et godt forspring, når du vil videre til noget større senere hen.

Andelsbolig

En andelsbolig er nemmere at komme i nærheden af rent prismæssigt end en ejerlejlighed. Her må andelshaveren nemlig ikke sælge andelen til ret meget mere, end hvad den offentlige ejendomsvurdering ligger på. Pt. bliver der ikke fortaget nye offentlige ejendomsvurderinger før 2018, hvilket fastfryser priserne. Ejendomsboligforeninger kan dog få en valuar til at komme med en vurdering af, hvad ejendommen vil kunne sælges for kontant, hvis andelsforeningens ejendom var privat. Herudfra kan andelsforeningen fastsætte en salgspris. Det er dog ikke altid, at udbudsprisen bliver højere af den grund. Som markedet ser ud lige nu, er der meget få andelsboliger til salg og dem, som bliver sat til salg, sælges indenfor et par uger, så hvis du er på jagt efter en andelsbolig, er det godt at alliere sig med dit netværk. En del andelsboliger bliver nemlig solgt privat og ikke gennem en ejendomsmægler – derfor skal du kende nogen, der kender nogen der sælger. Eller holde øje med boliggrupper på de sociale medier, hvor folk sælger boliger privat.

Finansiering

Har du ikke allerede en opsparing, har du flere muligheder for at låne penge. Renterne er i øjeblikket meget lave. Du har derfor mulighed for at sidde med et lavere afdrag om måneden, end førhen. Dette kombineret med udsigten til en godt løn efter endt uddannelse tæller med i overvejelserne, når banken skal vurdere dig som låntager.

Rentefrit lån

Der findes stadigvæk rentefrie lån, hvor du i 5-10 år kan undlade at afdrage på dit boliglån. Dette giver dig mulighed for kun at betale renter af dit lån i størstedelen af dine studieår, og undervejs kan lejligheden stige i værdi, hvilket betyder at lejligheden om 5 år måske kan sælges for mere, end hvad du har givet for den, således at du får en fortjeneste, hvis du sælger den.  Derudover giver det god mening, at du først begynder at afdrage på dit boliglån, når du har afsluttet uddannelse og har et større økonomisk råderum.

Udbetaling

Selvom du får mulighed for at optage et boliglån i banken, skal du stadigvæk ligge en procentdel af salgsprisen i udbetaling. Dette beløb skal du tage som et forbrugslån, medmindre du kan låne pengene rentefrit af forældre, søskende eller andet.

Som studerende har du mulighed for at optage et studielån. Selvom du måske er blevet rådet fra at optage lån under din uddannelse, er dette lån det billigste forbrugslån, du kan tage. Det kan derfor betale sig at tage et studielån med henblik på opsparing, hvis du gerne vil investere i ejendom efter nogle år som studerende. Alternativt kan du låne penge i banken, men ofte til en langt højere rente. Du kan også finde en privat låneudbyder, som faktisk ofte kan tilbyde dig et billigere lån, end banken kan. På nettet finder du sammenligne lån og se hvilke muligheder, du har.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *