Mine lejere har røget i lejligheden – hvad nu?

Mine lejere har røget i lejligheden – hvad nu?

En problemstilling udlejere igennem mange år har måttet tage stilling til er deres lejeres rygning.

Som udlejer har du under udvælgelsen af lejer mulighed for at sortere efter rygere og ikke-rygere. De der ønsker at leje din lejlighed plejer at skrive direkte i deres ansøgning hvis de ikke er rygere for på denne måde at komme i stilling til lejligheden.

Men hvis du har en lejer der ryger – eller hvis en ikke-ryger bliver omvendt – har vi balladen. At lejeren ryger er nemlig ikke en tilpas undskyldning til at smide vedkommende ud.

Hvad har det af betydning for dig, at din lejer ryger – og hvad kan du eventuelt kræve i forbindelse med fraflytning?

Normalistandsættelse

Med den nye lejelov per 1. Juli 2015 blev der ændret i reglerne omkring istandsættelse i forbindelse med fraflytning af lejemålet.

Det betyder, at du nu ikke længere har mulighed for at kræve, at din lejer nyistandsætter lejligheden og at du bruger vedkommendes depositum til dette.

Du har nu i stedet for mulighed at kræve en ”normalistandsættelse” af dit lejemål.

Når lejer flytter ind er du af lejeloven pålagt at lave et indflytningscheck. Det betyder, at du kort går ejendommen igennem med lejer og ser, hvilke mangler, den har. Her noterer I, hvis der fx er et hul i væggen eller døren skal skiftes ud.

Du har også mulighed for her at tage billeder.

Når lejeren så flytter ud sammenligner I. Hvis alle vægge nu er gule og lejligheden lugter af røg i modsætning til da lejer flyttede ind har du mulighed for at kræve en normalistandsættelse; det vil sige maling af vægge og eventuelt penge til at få fjernet lugten.

Det kræver dog, at du også har gennemført dette indflytningscheck inden for de første 2 uger lejer flyttede ind. Gennemfører du ikke dit indflytningscheck mister du som udlejer retten til at kræve normalistandsættelse af dit lejemål, da det i givet fald er svært at finde ud af, hvad ”normalt” er – normalt refererer nemlig ikke til lignende lejligheder, men især til den tilstand, lejligheden var i, da lejer oprindeligt flyttede ind.

Det er meget at kræve et rygestop fra din lejer – også mere, end du har ret til. Det kan anbefales, du som udlejer er opmærksom inden du lejer din lejlighed ud og ”fælden derved klapper”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *