Fast ejendom og bil – dagpenge vs kontanthjælp

Har du fast ejendom – enten som du selv bor i eller som du udlejer i form af en ejendomsinvestering -, bil, sommerhus eller andre aktiver bør du mere end andre grupper overveje hvordan du står stillet i tilfælde af at du mister din primære indtægt.

Her er det nemlig ikke alene et spørgsmål om, hvorvidt du får flest penge ved at være medlem af en a-kasse eller på kontanthjælp (svaret er naturligvis en a-kasse) – men også om hvorvidt du bliver tvunget til at afhænde dine aktiver.

Som reglerne i dag er skruet sammen har du mulighed for at være på dagpenge i 2 år. Herefter ryger du ”ud af” dagpengesystemet, men du har mulighed for at genoptjene retten ved at have fast arbejde i 12 måneder eller mere.

På dagpenge får du dagpengesatsen – omkring 17.000 kroner før skat – uafhængigt af hvilke aktiver, du har som person. Ejer du ikke andet end det tøj du går i får du således den samme dagpengesats, som hvis du er ejeren af et stort ejendomskonglomerat.

Sådan er reglerne bare ikke skruet sammen på kontanthjælp.

Du skal sælge dine aktiver først

Kontanthjælpen er ment som en nødløsning til dem, der vitterligt ikke har andet. Det betyder, at du skal sælge de aktiver du har og bruge pengene før end du er berettiget til kontanthjælp.

Hvis du ejer et hus skal du derfor sælge huset og leje et andet og have brugt dine midler før end du er berettiget til at modtage kontanthjælp.

Som aktiver tæller også aktiebeholdninger og andre likvide investerbare objekter; ejendomme tæller med, selvom nogle ville argumentere for, at de ikke er likvide.

Et mindre problem i praksis

Du kan argumentere for, at reglerne om dagpenge og kontanthjælp, når du ejer et eller flere aktiver, er mindre relevante. Hvis du først har penge til at købe og eje eksempelvis lejligheder eller aktier klarer du dig ”nok også”, hvis du skulle miste den eventuelt faste indtægt, du har fra dit job. I et eller andet omfang bør dine investeringer jo også generere penge, du kan basere et liv på.

Så simpelt er det bare ikke altid. Du kan godt tjene penge på aktier uden at trække dem ud af markedet, ligesom en enkelt klage til huslejeklagenævnet kan forvandle en ellers udmærket ejendomsinvestering til at være en underskudsforretning hver eneste måned. En underskudsforretning, hvor du ikke har mulighed for at smide lejeren ud og følgelig får meget svært ved at afhænde den nu dårlige investering.

Det er et problem i praksis og et, du bør overveje, når du ser på hvordan din situation lige nu er, skulle du miste dit job og derved din faste indtægt.

Du har mulighed for i flere a-kasser at tegne en tillægsforsikring i form af ”lønsikring”. Det betyder, at du udover den almindelige dagpengesats får et ekstra bidrag. Det er egnet til den gruppe af danskere, der har en forholdsvis høj løn (+30.000 kroner om måneden) og som derved vil gå et stort skridt ned i levestandard ved at ramme dagpengesatsen på 17.000 kroner.

Denne artikel er skrevet i samarbejde med BilligAkasseGuide og Christoffer fra siden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *