Er boligkøb stadigvæk en god investering?

Er boligkøb stadigvæk en god investering?

Boligpriserne fortsætter med at stige, mest i storbyerne, men langsom har prisstigningerne også bredt sig til resten af Danmark, hvor flere af provinsbyerne har oplevet vækst i ejendomsværdien, der ligger betydeligt over det generelle niveau på landsplan.

I storbyerne er priserne efterhånden skruet i vejret til et niveau, hvor det er svært at være med, medmindre man allerede har en formue. Her er det særligt ejerlejlighedernes priser, der er skud igennem loftet. Det har udløst en betydelig fortjeneste til dem, der for år tilbage, mens prisniveauet stadigvæk var på et fornuftigt niveau, investerede i et hus eller en lejlighed. Det har vist sig at være en forretning, de har tjent gode penge på.

Men selvom det går godt på boligmarkedet, og der både bliver solgt og købt i stor stil, så går spekulationerne på, hvorvidt de stigende boligpriser er et udtryk for, at priserne er presset unaturligt højt op, og derfor på et tidspunkt vil forårsage en boligboble, a la den vi så i 00’erne. En boligboble der netop kom i kølvandet på store boligprisstigninger. Hvis det, vi er vidne til, er endnu en boligboble, vil boligejere tabe mange penge på boliger, som ikke længere er det samme værd, som da de købte dem.

Så på kanten til 2017, tør man så investere i bolig, eller bør man afvente og se tiden an? Denne problematik har to valide argumenter.

På den ene side kan man se boligprisstigningerne som en naturlig konsekvens af, at folk får flere penge mellem hænderne i takt med større indkomster – derudover betyder de lave renter, at det er særdeles attraktivt at købe bolig lige nu, udtaler boligadvokat Henrik Baastrand.

Han oplever, at køberne er mere påpasselig med ikke at sætte sig for dyrt, i forhold til hvad de egentlig har mulighed for. Efter krisen har folk en anden forsigtighed, for det er ikke længere unormalt at blive fyret eller være uden arbejde et stykke tid. Her skal budgettet kunne hænge sammen økonomisk, selvom man er på understøttelse i en periode.

Samtidig er der sket en afdæmpning i prisstigningerne, hvis man ser i forhold til sidste år. Dette gør sig dog ikke gældende for ejerlejligheder i Hovedstadsområdet. Her har prisstigningerne været så langvarige og stærke, at prisudviklingen sagtens kan være tegn på en boligboble.

Nationalbankens direktør, Lars Rohde, råder politikerne til at undlade at give boligejerne skattelettelser i forhold til ejendomsskatten fremover, og i stedet for bruge boligskatten til at dæmpe større udsving f.eks. i forbindelse med en mulig boligboble. Ved at regulere skatten, vil boligejere ikke blive så hårdt ramt i tilfælde af fremtidige boligbobler. Bliver dette forslag implementeret i 2025 planen, vil de give potentielle boligkøbere en sikkerhed, trods usikre fremtidsudsigter.

Står man derudover og overvejer, hvorvidt man skal investere i bolig, så bør man kigge på, hvilke fremtidsplaner man har for boligen. Regner man med at bo her de næste 10 år, så kommer en boligboble ikke til at påvirke en i samme grad, da erfaringer viser, at lavkonjunktur efterfølges af en højkonjunktur, og værdien af boligen derfor vil udligne sig over tid.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *