3 Gode råd når du skal købe andelsbolig

3 Gode råd når du skal købe andelsbolig

Det har de sidste mange år været utroligt populært, at købe en andelsbolig de større byer i Danmark. Boligsidens tal viser, at liggetiderne på andelsboliger, er de laveste i 6 år. Købsadfærden på markedet for andelsboliger har været udsat for så massiv vækst, at hver fjerde andelsbolig i København, eksempelvis bliver solgt på 3 dage.  

En andelsbolig fungerer således, at man køber en andel i andelsforeningens boligkompleks, men samtidig også en andel af foreningens samlede formue. Dette gør også, at man som andelshaver, har medbestemmelse for andelsforeningens anliggender.  Disse bliver afgjort på generalforsamlinger, hvor hver andel typisk har én stemme.

Det kan være utrolig afgørende for købet af lejligheden, hvordan den samlede formue ser ud i andelsforeningen. Hvis andelsforeningen har gæld eller store projekter i vente, som resulterer i gæld, er det utrolig vigtigt at være klar over dette inden købet, så det ikke kommer som en ubehagelig overraskelse.

Det er altid en god ide at kontakte en advokat, når der skal kigges andelspapirer igennem. Der kan være informationer, man ikke lægger mærke til, og det er derfor en rigtigt god ide at få kigget det igennem af en ekspert med lang erfaring inden for feltet. Få flere informationer om en god ejendomsadvokat her

Her er 3 faktorer, der er værd at kigge på når der skal handles med andelsboliger:

Tjek andelsforeningens regnskaber

Det er i langt de fleste tilfælde muligt, at indhente informationer omkring andelsforeningens regnskaber, allerede på de forskellige boligsider. Det er vigtigt at den andelsforening, der er kig på, har en god og solid økonomi. Andelsforeningen må ikke være i for stor en gæld, da man som andelshaver, er med til at afbetale på den.

Er gælden for høj i forhold til ejendomsværdien, er det tegn på at man skal kigge sig om, da ejendommen derved ikke har nogen friværdi tilbage i byggeriet.

Tjek hvilke slags lån, andelsforeningen har foretaget

Det er altid en god ide, at tjekke hvilken form for finansiering, andelsforeningen har valgt. Det er en god ide at tjekke om foreningen har foretaget et fastforrentet lån, eller et mere fleksibel lån med en variabel rente. Et fastforrentede lån er ofte dyrere, men der til gengæld større sikkerhed forbundet med det.
Hvis foreningen har foretaget et lån med en fleksibel rente, kan det nemlig betyde en stigning i boligomkostningerne, hvis renten pludselig stiger.

I forhold til finansieringen, er det ligeledes vigtigt at se på, om andelsforeningen afdrager på den gæld der måtte være. Dette er med til at indikerer, om det er en sund økonomi eller ej.

Undersøg hvad din boligydelse bruges til

Når man foretager en andelsboligkøb, betaler man udover en købspris, også en månedlig ydelse/boligafgift. Dette er penge man betaler til selve andelsforeningen. Når man kigger på andelsboliger, vil denne ydelse nogle gange være lav, andre gange høj.

Men det er vigtigt at finde ud af, hvad pengene går til. Det er vigtigt at finde ud af, hvor meget af boligudgiften, der går til vedligehold og nye projekter på bygningerne, og hvor meget der går til at betale af på den gæld eller andre ting.

Et godt råd er at gå år tilbage og se på, hvad boligydelserne er blevet brugt til, i løbet af årene. Dette giver ligeledes en indikator for, om det er en sund forening eller ej.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *